ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Category: Uncategorised

Προς το Ραδιοφωνικό Σταθμό RadioActive

Την Κυριακή 12/5/2019 η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σίφνου «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ» Μαρία Ναδάλη έφερε στην ομάδα προς συζήτηση το ερωτηματολόγιο που ανήρτησε ο ραδιοσταθμός σας.  

Είναι πάγια τακτική, από την ημέρα σύστασης της παράταξής μας, η συζήτηση και ο προβληματισμός για κάθε θέμα ή ζήτημα που προκύπτει γύρω από τα τοπικά θέματα, απ’ όπου και αν προέρχεται. Τακτική που υποσχόμαστε να τηρήσουμε και μετά τις εκλογές, εάν και εφόσον οι συμπολίτες μας μάς επιλέξουν να τους εκπροσωπήσουμε στη νέα δημοτική αρχή.

Οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από την εμπεριστατωμένη συζήτηση είναι:

  • Το ερωτηματολόγιο, στις περισσότερες περιπτώσεις, εμπεριέχει απόψεις – τοποθετήσεις και κυρίως απευθύνεται στη νυν δημοτική αρχή ή και στις προηγούμενες. Θα ήταν ασέβεια από μέρους μας να απαντήσουμε για λογαριασμό τους. Θα ήταν επίσης απαξιωτικό για τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, που με ένα απλό αίτημα -αν υπήρχε το εύλογο χρονικό περιθώριο- θα μπορούσαν να παράσχουν ακριβείς πληροφορίες για θέματα που τίθενται στο ερωτηματολόγιο – τοποθέτηση του σταθμού.
  • Στις προθέσεις – διαθέσεις της ομάδας μας δεν είναι η αντιπαράθεση με τη νυν δημοτική αρχή. Διαπιστώσεις για λάθη ή παραλείψεις οδηγούν σε σκέψεις και προβληματισμούς για την εξεύρεση λύσεων και όχι σε άσκηση άγονης κριτικής. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας και της σύνθεσης απόψεων, ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες και τις διαφορετικές αντιλήψεις.
  • Τα χρονοδιαγράμματα που ζητούνται αφορούν κυρίως σε προγραμματικές δηλώσεις. Εάν κληθούμε να διοικήσουμε το Δήμο Σίφνου, ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα είμαστε σε θέση να δεσμευτούμε με χρονοδιαγράμματα, τουλάχιστον στα θέματα τα οποία εξαρτώνται αποκλειστικά από δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες.
  • Θεσμικά, η παράταξή μας, αν επιλεγεί για τη διοίκηση του Δήμου, θα έχει ρόλο από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και μετά.
  • Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι απαντήσεις στα θέματα που τίθενται εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, στις αρχές και στις κατευθύνσεις της ΟΜΑΔΑΣ μας, οι οποίες από τις 7.5.2019 (πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα) παρουσιάζονται καθημερινά και συζητιούνται με τους συμπατριώτες μας, σε κάθε οικισμό της Σίφνου.

Συγκεκριμένα:

Η ομάδα μας στοχεύει στην υλοποίηση των ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ που έχουν δρομολογηθεί και έχει ενημερωθεί επαρκώς για την πορεία τους από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σίφνου, ύστερα από επίσκεψη και υποβολή σχετικών αιτημάτων. Συγκεκριμένα:

-Για τα δίκτυα αποχέτευσης και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των Κεντρικών Οικισμών: Το έργο που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις θα δώσει νέα πνοή στο νησί, μα χρειάζεται συστηματική και συνεχή επαγρύπνηση – επιτήρηση σε όλη την πορεία των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η ομάδα μας, επίσης, έχει καταγράψει και γνωρίζει τα προβλήματα που συνδέονται με τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών. Συζητά προτάσεις και λύσεις, πάντα με τη βοήθεια συνεργατών που διαθέτουν τις ανάλογες γνώσεις, όμως, η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας του προσωπικού του Δήμου, μετά τις εκλογές, είναι απολύτως απαραίτητη για τον περαιτέρω προγραμματισμό των ενεργειών μας.

-Για το έργο της διαμόρφωσης του λιμανιού στις Καμάρες: η παράταξή μας έχει ενημερωθεί τόσο για την πορεία των μελετών του έργου όσο και για τις πρόσφατες εξελίξεις και δηλώνει ότι θα διαχειριστεί με σύνεση, διάλογο και χωρίς διχαστικές τακτικές την πορεία του έργου, με στόχο αυτό που δικαιούται η Σίφνος: ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές λιμάνι, που θα συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής του τόπου μας.

-Για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων: με την έναρξη λειτουργίας του έργου η επόμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα που θα τεθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων κάθε είδους.

Στις προτεραιότητες της ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΡΑΣ δεν μπορεί παρά να μην είναι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Είναι τεράστια τα θέματα που τίθενται και είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση από την ΑΡΧΗ:

-στα έργα που θα εξασφαλίσουν την επάρκεια και φυσικά την καλή ποιότητα του νερού,

-στα έργα και στις ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης και τον εκσυγχρονισμό των βιολογικών καθαρισμών -όπου υπάρχουν,  

-στην καθαριότητα (με αυστηρό έλεγχο της εφαρμογής όλων των όρων της εργολαβίας). Παράλληλα, δε γίνεται να μη στοχεύσει στην αναζήτηση και στην εφαρμογή προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας (π.χ. υπογειοποίηση κάδων σε κεντρικά τουλάχιστον σημεία), ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστεί στη σωστή βάση, με συνεχή εκπαίδευση και σωστές πρακτικές, το ζήτημα της ανακύκλωσης.  

Έμφαση επίσης θα πρέπει να δοθεί:

-στη συντήρηση και περιποίηση των πλακόστρωτων και των δημόσιων χώρων, με παράλληλη μέριμνα της διατήρησης του μοναδικού σιφναίικου χαρακτήρα,

-στην εξασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα,

-στην εξασφάλιση χώρων ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά,

-στη διαχείριση των αδέσποτων με αγάπη και σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σίγουρα θα την απασχολήσει η ΕΠΙΛΥΣΗ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ και η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ενεργειών για μελέτες και για έργα που για χρόνια έχουν μείνει ημιτελή ή δεν έχουν ξεκινήσει καν (ενδεικτικά και μόνον: το θέμα της πλατείας ΗΡΩΩΝ δεν μπορεί να συνεχίζει να διχάζει τη Σίφνο / σε πολλούς οικισμούς πρέπει να διερευνηθεί συστηματικά η εξεύρεση χώρου για τη στάθμευση των οχημάτων, θέμα που συζητά η ομάδα μας με τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες, ανά περίπτωση/οικισμό, Υπηρεσίες).

Στην πρώτη γραμμή των συστηματικών ενεργειών της ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΡΑΣ δεν μπορεί παρά να είναι η ΥΓΕΙΑ και η ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ.  

Πάγιο, μα «παγωμένο» το αίτημα για δημιουργία Κέντρου Υγείας στο νησί μας. Παράλληλα, η επαγρύπνησή μας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών υγείας δεν μπορεί παρά να είναι συνεχής και με κάθε τρόπο. Και πάντα σε συνεργασία με τους πλέον ειδικούς. Η επαναφορά της 2ης θέσης του αγροτικού ιατρού, ή άσκηση πίεσης για την κάλυψη της θέσης του παιδιάτρου, η ενίσχυση του προσωπικού σε μόνιμη και όχι ευκαιριακή βάση, η λειτουργία της τηλεϊατρικής διασύνδεσης, η στήριξη πρωτοβουλιών για την επίσκεψη κλιμακίων που ήδη έχουν προσφέρει κατά τα παρελθόν σημαντικό έργο, η συνεργασία με τη 2η Δ.Υ.Π.Ε. για την αξιοποίηση της δυνατότητας επίσκεψης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, η αξιοποίηση του κτηρίου του Ιδρύματος Τίτας Ψυχούλη στα Εξάμπελα, είναι μερικές μόνον από τις προγραμματιζόμενες ενέργειες.

Στον τομέα της ακτοπλοΐας οι πιέσεις δε γίνεται παρά να συνεχιστούν πιο μεθοδικά και σε συνεργασία με τα όμορα νησιά. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε την άσκηση πίεσης για την έγκαιρη ανάρτηση δρομολογίων από εταιρείες που δε συμμορφώνονται, την ενίσχυση των χειμερινών δρομολογίων, αλλά και την πιστή εφαρμογή τους, μια και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται συχνές αποκλίσεις από το ανακοινωμένο πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, απαραίτητο εργαλείο δεν μπορεί παρά να είναι και για το επίμαχο αυτό θέμα η συνεχής συνομιλία με το Υπουργείο και τους πλοιοκτήτες για την εξεύρεση λύσεων.

Βλέπουμε το τετράπτυχο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ» ως έναν από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στοχεύσει η δράση της επόμενης δημοτικής αρχής.

Κάνουμε λόγο για:

-Εντατικές ενέργειες για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών και την προστασία ιδιαίτερων πολιτιστικών αγαθών της Σίφνου: δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, κατασκευή Υπαίθριου Θεάτρου και Μουσείου Κεραμικής, έρευνα για την ιδιαίτερη γεωλογική ιστορία της Σίφνου, καταγραφή χαρακτηριστικών των Σίφνου που μπορούν να αναδειχθούν ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. ξερολιθιές), προώθηση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, ακόμα και με τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας Σχολής Γαστρονομίας.

Σκεφτόμαστε την ανάγκη αξιοποίησης κτηρίων για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς (ενδεικτικά αναφέρουμε το κτήριο της Παντείου στα Εξάμπελα – το σπίτι Προβελέγγιου στην Καταβατή, ιδιοκτησία της Εθνικής Πινακοθήκης).

Νιώθουμε την ανάγκη για εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής, που θα ξεκινά από τα πιο απλά, το χρώμα του δημοτικού φωτισμού, για παράδειγμα, και θα επεκτείνεται σε δράσεις διατήρησης των τοπικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Το καλό παράδειγμα θα πρέπει φυσικά να το δίνει πρώτος ο Δήμος. Μείζον θέμα ο έλεγχος της διάνοιξης δρόμων. Πρέπει να συνεκτιμηθεί η επαγγελματική δραστηριότητα και η όποια ενέργεια να ακολουθεί νόμιμες διαδικασίες. Δυστυχώς, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες, η αίσθηση ότι χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, μα κυρίως η απουσία διαλόγου με τα συλλογικά όργανα για σωστό σχεδιασμό των όποιων παρεμβάσεων, οδηγούν σε άναρχες και χωρίς σχεδιασμό ενέργειες. Αφήνουν περιθώρια πρωτοβουλιών που φέρνουν συγκρούσεις, διχάζουν την κοινωνία και ταλαιπωρούν Δήμο και δημότες.

Θεωρούμε, επίσης, απαραίτητη τη στήριξη των παραγωγών για την προώθηση των σιφναίικων προϊόντων ως μέρους του ιδιαίτερου τουριστικού προϊόντος της Σίφνου. Η πιστοποίηση της μανούρας που έχει δρομολογηθεί από τους αρμόδιους φορείς είναι ένα ήδη σημαντικό “εργαλείο” προς την κατεύθυνση αυτή. Στόχος της ομάδας μας και η συστηματική λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου.

Συντήρηση του δικτύου μονοπατιών, ένα σπουδαίο έργο της νυν δημοτικής αρχής. Απαραίτητο να βρεθούν τρόποι για την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη αυτών καθώς και των χώρων - μνημείων με ιστορικό - αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές. Τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και σε αυτόν τον τομέα.     

Ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ενίσχυση των καθιερωμένων πλέον πολιτιστικών γεγονότων και συντονισμός - περαιτέρω στήριξη των φορέων διοργάνωσης

Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε συνεργασία - συνεννόηση με τους φορείς που έχουν ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με το θέμα αυτό.

Για όλα τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στενή συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τα συλλογικά τους όργανα, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, με τους αλιείς, με τους φορείς του πολιτισμού, με τους τοπικούς συλλόγους, με την Εκκλησία, με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τις υπηρεσίες, με τους νέους, με ΟΛΟΥΣ! Στόχος να διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ την τουριστική ταυτότητα της ΣΙΦΝΟΥ, που δε θα αγνοεί, μα θα τονίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ένα ακόμα τρίπτυχο στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΡΑΣ: “ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ”  

Απαραίτητο: Να μεγαλώνουν τα παιδιά μας με την ανάγκη να γυμνάζονται και να υπάρχουν ασφαλείς υποδομές. Να γίνουν ενέργειες για τη διεύρυνση του αθλητικού τουρισμού. Αγκαλιάζουμε, στηρίζουμε και διευρύνουμε τις ήδη υπάρχουσες και αξιόλογες πρωτοβουλίες, με στόχο να αυξηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Είναι απαραίτητη, άλλωστε, η βελτίωση και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του νησιού μας που ήδη υπάρχουν και χρήζουν εντατικότερης φροντίδας. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί παρά να υπάρχει προσπάθεια -πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ε.Α.Κ.Ν Σίφνου (Μαρούσα)- για επίλυση των κτηριακών και των θεμάτων λειτουργίας του Κέντρου, με στόχο την αξιοποίησή του προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών. Πρέπει να επιδιωχθούν μελέτες και να αναζητηθούν προγράμματα χρηματοδότησης για κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευδοκίμησης και άλλων ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων.

Σε συνεργασία με τα σχολεία, επίσης, κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση προγραμμάτων για θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία, με την οδική αγωγή, με την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τις ουσίες, με την ανακύκλωση κ.ά., αλλά και προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο την καλύτερη γνωριμία με θέματα τοπικής ιστορίας, αρχιτεκτονικής παράδοσης, πολιτισμού και λαογραφίας.  

Πρέπει, επίσης, να διαχειριστούμε: τα κτηριακά προβλήματα των Σχολικών Μονάδων (ακόμα και στο νεόδμητο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών) και φυσικά το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που χρόνο με το χρόνο οξύνεται, αυτό της φιλοξενίας των εκπαιδευτικών και γενικά των δημόσιων υπαλλήλων που δεν έχουν κατοικία στη Σίφνο.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να στοχεύσουμε στην ενεργοποίηση της νεολαίας και στην ενίσχυση του ρόλου τους στα τοπικά θέματα. Η νεολαία της Σίφνου είναι δυναμική, έχει γνώσεις και ικανότητες, μα πρέπει να την εμπιστευτούμε και να της δώσουμε ΧΩΡΟ για να αναπτύξει την παρουσία της.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

-Χρηστή οικονομική διαχείριση, νομιμότητα, διαφάνεια, δίκαιη αντιμετώπιση του πολίτη

-Ενθάρρυνση του προσωπικού του Δήμου και ανάπτυξη πνεύματος συνεργατικότητας. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των γνώσεών τους, εκπαίδευση και κατάρτιση με τρόπο τέτοιο που να κρατά “ζωντανό” το ενδιαφέρον τους και να διευκολύνει το σπουδαίο έργο τους. Και φυσικά ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με ειδικότητες απολύτως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία τους (π.χ. νομικός σύμβουλος).

-Τεχνολογική αναβάθμιση και τη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε οι ψηφιακές υπηρεσίες να είναι στη διάθεση του δημότη και του επιχειρηματία.

-Στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, τις υπηρεσίες και την κεντρική εξουσία, αλλά και άσκηση πίεσης όπου χρειάζεται για την επίσπευση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών  

-Συνεργασία με όλες τις συλλογικότητες που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και τα θέματα των επαγγελματιών ανά τομέα.

-Συχνές επισκέψεις στους οικισμούς και στενή – συστηματική επικοινωνία με τους κατοίκους και τους Τοπικούς Συλλόγους. Ο εθελοντισμός τους είναι ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης του τόπου μας.

-Στενή συνεργασία με Πολιτιστικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η Σίφνος έχει την τύχη να συνδέεται με τα σημαντικότερα από αυτά.  

-Αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης, αφού πρώτα φυσικά εμείς εξασφαλίσουμε σωστές και ολοκληρωμένες μελέτες. Για αρκετά έργα / ενέργειες από όσα / όσες αναφέρονται στο ερωτηματολόγιο, η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων - προγραμμάτων είναι ίσως μονόδρομος.

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου

-Λήψη και εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πάντα σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες.

-Λειτουργία Γραφείου Δημότη που θα βρίσκεται σε συνεχή συνομιλία με τους πολίτες και θα εξετάζει την πορεία των αιτημάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες  

-Διεύρυνση των επιτροπών και στελέχωσή τους ανάλογα με το είδος και το ρόλο που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Η παράταξή μας έχει την καλή τύχη να περιβάλλεται και να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης συμπατριωτών μας -εντός και εκτός Σίφνου- με ειδικές γνώσεις, που φυσικά προτίθεται να αξιοποιήσει. Οι επιτροπές μπορούν να αποτελέσουν με τη συστηματική λειτουργία τους πολύτιμο εργαλείο του Δήμου.

-Αξιοποίηση των δεξιοτήτων Σιφνιών και φίλων της Σίφνου, όπου και αν βρίσκονται

-Λειτουργία Γραφείου στην Αθήνα, όχι μόνον για την αμεσότητα στην επικοινωνία με τους συνδημότες μας στην πρωτεύουσα, αλλά και για να …τρέχει άμεσα και συστηματικά πίσω από τους “φακέλους” που θα στέλνει η Σίφνος στις κεντρικές υπηρεσίες.  

-Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

-Κοινωνική ευαισθησία.

Το όραμά μας για τη ΣΙΦΝΟ -βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα- είναι πολύ μεγαλύτερο από όσα καταγράφονται παραπάνω.

Με ρεαλισμό δίνουμε προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων που γνωρίζουμε καλά και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης με το δημότη. Η συνεχής συνομιλία μαζί του και η ειλικρίνεια θα βάλουν τις βάσεις για συνεργασίες που θα οδηγήσουν τη Σίφνο στο μέλλον, ΠΑΝΤΑ με σεβασμό στην ιστορία, στην παράδοση, στον πολιτισμό της.

ΠΑΝΤΑ με διάθεση σύγκλισης, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Για μια Σίφνο μοναδική στον Παγκόσμιο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ!

Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!